We don't see the things as they are. We see the things as we are.

Simbioza

Zilele trecute vorbeam cu o cunostiinta despre prietenie, asa ca azi vreau sa vorbesc un pic despre asta. Una dintre cele mai profunde relatii este cea de simbioza. O putem intalni atat intr-o relatie de cuplu cat si intre simpli prieteni.

Cum o recunoastem? Destul de simplu cele 2 persoane fac aproape totul impreuna, se imbraca la fel, au aceeasi dorinte, aceeasi idei.Una din cele 2 persoane decide ce anume vor face si cand, cealalta acepta. Cata vreme simbioza este deplina relatia functioneaza. Din pacate la fel ca si totul in viata, la un moment dat, unul dintre cei 2 partenerii va evolua si inevitabil va dori spatiu doar pentru el/ea, eventual inca un alt prieten, va simti ca se sufoca. Se va infuria ca responsabilitatea deciziilor ii apartin doar lui. In relatia pana atunci armonioasa vor aparea din ce in ce mai multe discutii. Cel ramas in simbioza se va simti tradat, abandonat si va face mici jocuri pentru a il face pe celalalt sa se simta vinovat pentru ca isi doreste alte lucruri decat el.

Din pacate suntem crescuti cu ideea sacrificiului de sine, pentru binele celuilalt, deci foarte des cel care doreste mai mult timp pentru el, va fi cumva rupt intre propriile nevoi si nevoile celuilalt. Atunci a sosit momentul pe care eu il numesc „delimitarea teritoriului”… cu alte cuvinte sa spui clar: asta e ok, pt mine, si asta nu. Sigur asta nu va duce neaparat o reactie pozitiva din partea celeilalte persoane, insa in timp schimbarile vor aparea. In acest fel si celalta persoana isi va revizui atitudinea, aducand astfel dezvoltarea persoanala.

Un alt risc pe care ni-l asumam este ca relatia sa se rupa definitiv. Va intreb insa, nu e oare mai bine riscul decat o relatie nesanatoasa? Una care in loc sa va ajute sa va dezvoltati va tine pe loc? Sigur, totul cere efort, timp, intelegere, insa merita. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: