We don't see the things as they are. We see the things as we are.

Ma gandeam in aceasta dimineata… De unde stii daca o relatie are viitor sau nu? De unde stii, daca are sens sa investesti sau nu in ea? Cat esti dispus/a sa faci compromisuri?
O reteta magica nu exista… pentru ca sigur, si noi suntem diferiti… Insa cateva semne exista daca lucrurile merg sau nu…

1. Pe primul loc as aseza valorile comune… daca tu doresti o relatie si el o aventura sau invers… lucrurile nu prea pot avea un final fericit. Sigur, mai exista si exceptii insa ele sunt putine. Sunteti centrati pe familie? Pe cariera? Pe distractie? Vreti sa fiti impreuna pentru ca „da bine” sau pentru ca sunteti fericiti impreuna?

2. Momentul cand va intalniti, poate nu suna foarte poetic… insa sunt cazuri in care doi oamenii care isi doresc aceasi lucru, si au foarte multe lucruri in comun… sunt vesnic in contrasens… pentru ca momentul nu e cel oportun. La ce ma refer? Sunt sigura ca au fost cazurile in care ati intalnit pe cineva care va placut foarte mult si ati fi fost tentatii sa aveti o relatie insa ati realizat ca sunteti prea plini inca de fosta relatie si aveti nevoie de timp sa va adunati…

3. Atractia… oricat am vrea sa teoretizam si sintetizam este o legatura puternica care poate lega sau dezlega doi oameni. Simtim nevoia sa il atingem pe celalalt? Sa ii simtim mirosul pielii? Sa il sarutam? Sau din contra ideea ne repugna?

4. Definitia fericirii-comunicarea…Fiecare dintre noi are propria definitie a fericirii, se stiu cateva limbaje ale dragostei: cel al timpului petrecut impreuna, cel al cadourilor, al serviciului, al tandretei, pentru fiecare exista, insa nevoile noastre sunt diferite… Aici comunicarea este foarte importanta, daca nu ne luam in considerare nevoile, ne umplem de frustrare, daca nu le comunicam partenerului ele nu vor fi implinite.

Din pacate mai sunt si motive negative pentru care am crede ca suntem compatibili cu cineva…

5. Dependenta… ei bine, aici vorbim de recreerea acelui climat foarte familiar chiar daca unul nociv… am avut ca si model un parinte dominator si unul supus, fara o personalitate bine conturata? Certurile erau la ordinea zilei? Nevoile erau considerate „nesanatoase”? Reusita se masura in cati bani ai? In pozitia sociala pe care o detineai? Sansa de a ne orienta spre un partener ce ne va recrea mediul familiar este foarte mare. Instinctiv ne atrage aceea persoana pentru ca chiar daca ilogic, asa ne simtim in siguranta.

Nu stiu daca toate aceste indicii despre compatibilite sunt de folos sau nu… s-a scris mult si se tot scrie despre relatiile dintre oameni, inca nu exista o definitie a ceea ce inseamna cuplu. Mai mult decat atat sunt cazuri in care desi realizezi ca sunteti incompatibili nu te poti desprinde, esti vesnic atras spre recreerea aceluiasi scenariu.

Ce poti face? Exista un ajutor foarte bun, terapia. Indiferent daca vorbim despre dezvoltare personala sau despre terapie de cuplu, poate aduce cu sigurante schimbarea cautata, deci sa lasam deoparte ideile preconcepute cum ca daca apelati la psiholog ar fi ceva rusinos, sau ca este o pierdere de timp. Desigur, rezultatele nu apar peste noapte insa nici schimbarea pe care o doriti nu este doar pentru o zi!

Cris

Comments on: "Compatibilitate&Incompatibilitate" (1)

  1. Excelent scris! Ai oferit cateva directii bune de observare a relatiilor. Tine-o tot asa!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: