We don't see the things as they are. We see the things as we are.

Nevoia de control

Una dintre nevoile as zice eu cele mai predominante din viata noastra e nevoia de control. Avem senzatia ca daca vom putea controla fiecare eveniment am putea preveni cumva orice posibila catastrofa, eveniment negativ. Sigur multi au probleme in a face fata oricarei interferente in programul lor bine stabilit si cu usurinta devin iritati (stiu asta pentru ca obisnuiam sa fiu una dintre aceste persoane).

Nu stiu daca realizati insa asta va consuma foarte multa energie, pentru ca nu-i asa… sa prevezi imprevizibilul este un pic cam imposibil? 🙂

In relatia de cuplu de obicei se manifesta prin controlarea partenerului in cele mai mici detalii de la cu ce haine se imbraca, la ce va face cu viata lui in urmatorii ani, la in cazuri extreme ce are voie sa simta si ce nu. Treptat relatia se transforma in una de victima si persecutor, devenind nociva pentru ambii partenerii.

Ce se poate face? As zice ca depinde mult de profunzimea acestei „nevoi”, de obicei constientizarea ei, apoi treptat acceptarea faptului ca nu poti controla totul si iti faci rau tie (devenind o persoana din ce in ce mai intransigenta) si apoi celor din jurul tau, invatand sa imbratisezi fiecare lucru nou nu ca o insulta personala ci, ca o oportunitate de a invata ceva nou, de a cunoaste alte persoane ajuta. Exista multa literatura de specialitate pe aceasta tema. In timp veti descoperi ce se ascunde in spatele acestei nevoi. De obicei ascunde exact opusul la ceea ce afisam, adica nu increderea in fortele proprii ci, o mare nesiguranta, subestimarea calitatilor noastre, teama de fii vulnerabil, fuga de intimitate. Bineinteles mediul in care am crescut, familia, un fapt traumatizant, toate isi pun amprenta asupra noastra ca si adult.

In cazurile mai profunde, e nevoie de ajutorul unui specialist pentru a determina cu exactitate care este radacina acestei situatii. Deci daca va regasiti in acest context nu ezitati sa cereti ajutorul, cu cat interveniti mai repede cu atat aveti o sansa mai mare la o relatie armonioasa. 😉

O saptamana plina de soare tuturor!
Cris

Reclame

Comments on: "Nevoia de control" (1)

  1. Intr-adevar nevoie de control este una dintre cele mai puternic nevoi. Dureaza pana unii dintre noi scapam de ea.

    Ai scris foarte bine despre acest subiect atingand punctele cele mai importante ca de exemplu ceea ce se ascunde in spatele aceste nevoi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: