We don't see the things as they are. We see the things as we are.

Furia

Incepusem mai demult o serie de articole despre sentimente, astazi vreau sa continui si a sosit momentul… furiei! Ea apare datorita conflictului sau a schimbarii nedorite si este o reactie naturala, normala.

Are mai multe nivele de intensitate de la o usoara iritatare la violenta verbala sau fizica. Exprimarea ei este esentiala pentru o relatie sanatoasa, reprimarea ei in schimb duce la tensiune intre parteneri; care acumulate pot avea repercursiuni mult mai mari. Alegem sa stam suparati, sa nu vorbim cu partenerul, ridicam tonul, gesturile sunt unele violente si crestem nivelul frustrarii. In unele cazuri apar chiar semne fizice gen: roseata, pete pe corp, etc.

Surprinzator ea are si parti pozitive, genereaza energie care poate fi utilizata pentru rezolvarea problemei aparute. De exemplu cand ma infurii aleg sa fac gimnastica, o plimbare  sau un pic de curatenie 😉

Cand suntem manioasi avem nevoie sa fim intelesi, sa fim ascultati, sa negociem rezolvarea situatie nou create de pe pozitii de egalitate cu interlocutorul, pentru a reveni apoi la calmul si fericirea noastra. 🙂

Uneori exprimarea furiei noastre si a motivului ei nu aduce si rezolvarea ei imediata, pentru ca interlocutorul se simte responsabil pentru situatia creata chiar daca nu a contribuit direct. Cine stie? Poate ca a crescut intr-o familie in care exprimarea furiei nu era permisa. Ce putem face in acest caz este sa reluam discutia cand suntem mai calmi, sublinand ca este vorba de noi, de nevoile noastre si de ce avem noi nevoie in termeni clari de la partener.

In concluzie multe dintre divergentele dintre parteneri, prieteni, colegi de lucru pot fi rezolvate cu usurinta daca motivul maniei noastre este discutat, analizat, rezolvat atunci cand apare, nelasand loc la tot felul de interpretari.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: