We don't see the things as they are. We see the things as we are.

Sfantul Valentin

Multii stiu ca astazi este ziua indragostitilor, sigur, este o sarbatoare importata si multi ar comenta ca este mult prea comerciala, ca avem propria noastra sarbatoare a indragostilor. Personal cred ca orice zi cu persoana iubita, ar trebui sa fie o zi de sarbatoare, pentru ca… cat de frumos este sa ne aminteasca cineva ca suntem iubiti? Ca cuiva ii pasa de noi, de ce ni se intampla? Deci orice fel de sarbatoare ar fi importata sau locala… fiind o sarbatoare a celui mai frumos dintre sentimente: dragostea, merita sa ne bucuram de ea…
In continuare am cules povestea sfantului Valentin? Cine a fost de fapt el?

Se spune ca Valentin a fost un preot roman martirizat in timpul persecutiei lui Claudius in anii 269-270 d.c. Tanar fiind, Valentin ii ajuta pe crestini in vremurile persecutiei. El a fost prins si bagat in inchisoare, unde a devenit un propovaduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. In timpul cat a stat in inchisoare el trimitea mesaje de imbarbatare prietenilor spunandu-le “Amintiti-va de Valentin” si “Va iubesc”.
O alta varianta ne spune ca Valentin a fost un preot care casatorea cuplurile in secret, impotriva legii date de Imparatul Claudius care interzisese casatoria. Si in aceasta poveste el a fost dus la inchisoare deoarece refuzase sa treaca la credinta in zeii pagani. In inchisoare, el se imprieteneste cu fiica temnicerului pe care o convinge sa creada in Dumnezeu. In ziua executiei sale–14 feb. 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semneaza.
Una dintre legendele lui Valentin dateaza inca din secolul III din vremea unui crud imparat al Romei, Claudius Gothicus al II-lea. Dorinta cea mai mare a acestui imparat nu era aceea de a-si mentine poporul fericit ci de a intinde granitele romane cat mai departe in lume, de a acapara in Imperiul Roman cat mai multe popoare si culturi, comori si pamanturi.

In vremea acestui imparat viata oamenilor se transformase intr-un razboi continuu si toti barbatii capabili de lupta au fost inrolati in armata. Tot timpul se duceau batalii cu popoarele vecine pentru a le cuceri, iar micile perioade de pace se transformasera in momente propice pentru planuri, strategii si atacuri asupra celor din tabara adversa.

Cu cat cucereau mai mult, cu atat Claudius dorea si mai multe pamanturi. Armata nu i se mai parea suficienta si parca soldatii nu luptau indeajuns de bine. A observat ca familia ii incetinea pe acestia, ca isi doreau sa ajunga la casele lor unde sa ramana o perioada alaturi de cei dragi astfel ca era nevoie de zile de pace pe care imparatul nu le dorea si le considera inutile. Pentru a pune capat acestor inconveniente a hotarat sa le interzica tinerilor casatoria. Brusc dreptul uman al tinerilor de a impartasi cu persoana iubita cel mai sublim sentiment era interzis.

In apropierea palatului imparatului exista in acea vreme un templu maret unde traia si slujea preotul Valentin, un om intelept si cu suflet bun. La el veneau sa primeasca binecuvantare si speranta oameni din intreg imperiul. Afland despre ordinul nedrept dat de Claudius pentru interzicerea casatoriilor, Valentin a hotarat sa incalce decizia imparatului. Astfel ca a incurajat tinerii sa se iubeasca si chiar el desfasura ceremonia de casatorie a tinerelor cupluri. In acest fel multe juraminte de dragoste au fost depuse in secret in templul bunului preot.

Din ce in ce mai multi tineri veneau sa isi uneasca sufletele, astfel ca vestea s-a raspandit in tot imperiul pana ce a ajuns la urechile imparatului. Maniat peste masura ca cineva a indraznit sa ii incalce ordinele si sa ii strice planurile de razboi Claudius a dat imediat ordin ca preotul sa fie luat din templu si aruncat in temnita. Soldatii nu au Soldatii nu au intarziat sa indeplineasca porunca imparatului si astfel Valentin nu a mai vazut lumina zilei pana in ziua de 14 februarie 270 e.n., zi in care acesta a murit, jertfindu-si libertatea pentru a da voie oamenilor sa isi implineasca cel mai nobil sentiment.

Sper ca povestile culese v-au placut… o zi minunata, alaturi de cei dragi si nu uitati sa le spuneti… cat de mult ii iubiti si ii pretuiti!
Cris

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: