We don't see the things as they are. We see the things as we are.

Puterea unei etichete

In ziele noastre psihologia nu mai este o materie necunoscuta si multumita internetului putem afla o multime de informattii doar facand google search deci multe probleme sunt doar la un click distanta.

Multi dintre parinti, profesori, educatori si au citit despre puterea unei etichete, cat de important este sa nu iti etichetezi copilul drept: „prost”, „lenes”, „obraznic”, „smecher” pentru ca des copilul va actiona in consecinta conform „etichetei” puse si uneori asta ii conditioneaza toata viata.

Stiam asta de ceva vreme si atat cat am putut am incercat sa nu fac acest lucru, dand elevilor mei strokeuri pozitive si incurajandu-i. Insa acum vreo 2-3 luni am citit despre cat de mult rau putem face facand exact reversul spunandu-i unui copil ca este „cel mai bun”, ca este „foarte inteligent”, etc.

De ce are efecte negative? Pentru ca creeaza multa presiune, in loc sa savureze momentul se centreaza doar pe a face fara greseala, a fi cel mai bun, totul se transforma intr-o competitie si in loc sa ramana antrenati in activitate traiesc cu teama ca nu isi vor putea mentine standardul si… vor gresii.

Care ar fi atunci rezolvarea? Comunicarea, strokeurile sunt parte importanta din viata de zi cu zi si nu prea putem trai fara, deci…? Ei bine o solutie ar fi sa laudam produsul nu persoana, respectiv munca nu cel care o realizeaza. Stiu ca e destul de greu sa intelegi ca da, lucrarea te reprezinta si da ai investit mult in ea, insa o greseala in ea nu te face nici mai prost nici mai destept, pentru ca fiecare avem momente bune si momente proaste si da si cei mai buni o mai dau in bara uneori insa asta nu anuleaza calitatea omului, la fel cum o victorie azi nu a facut din tine un om  mult prea diferit fata de cel de ieri.

Un sfarsit de saptamana frumos va doresc!
Cris

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: