We don't see the things as they are. We see the things as we are.

In urma cu 2 ani m-am decis sa ma dezvolt in alte domenii decat cele care imi erau familiare… si am realizat ca domeniul in care stiu cel mai putine este cel financiar. Cum se face ca toti munceam mult insa nu toti eram bogati? Cum se face ca unii munceau mai putin insa aveau mai multi bani? Cum se face ca desi faceam bani prea des ramaneam fara ei? Si am zis sa las deoparte idea preconceputa cum ca banii nu conteaza si sa aflu totusi cu ce se mananca bani? Adica am studiat atat de multe la viata mea: istorie, economie, politica, drept, limbi straine de ce sa nu aflu si cu se „mananca” bani?
Cum stiam clar ca o alta universitate nu am de gand sa mai fac… (adica chiar o colectie de diplome pe perete nu e ideea mea de amuzament si am deja destule diplome), am zis hai sa incepem mai practic, deci la sfarsitul anului trecut m-am dus la primul seminar legat de educatia financiara. Am venit acasa cu cateva idei si numele la vreo 2-3 autori de astfel de carti… si dupa traditionalul google search, comandat carti si hai sa… o luam cu abecedarul.
Acum a trecut 1 an deja… as vrea sa zic ca ma simt mult mai inteligenta, mai culta… din contra! Realizez cat de multe mi-au scapat pe parcursul vietii, cate sanse am ratat… doar pentru ca in planul nostru de invatamant nu exista o materie simpla numita: educatie financiara, nu exista concepte gen dezvoltare personala, si ma cuprinde un pic ingrijorarea ca am pierdut asa mult timp. Dar, sunt din fire luptatoate si am continuat, asa ca aseara am ajuns la seminarul lui Lorand Soares Szasz, e un seminar gratuit insa ideile de acolo? Cele mai bune auzite pana acum. Ca stiam deja jumatate din ele e adevarat, insa la fel de adevarat este si faptul ca am aflat multe lucruri noi.
Mi-a placut foarte mult abordarea, simpla, directa fara artificii, exemple persoanale si buna organizare a informatiei… exact pe gustul meu. Sigur, nu regret celalalte seminarii la care am fost pentru ca toate m-au pregatiti pentru cel tinut de el, insa el a fost cel mai bun dintre ei. Sigur, pot fi subiectiva, insa imi mentin parerea si dupa entuziasmul cu care va scriu banuiti ca a fost ceva deosebit.
Acum voi face un rezumat foarte pe scurt a celor 21 de principii si va sfatuiesc sa nu ratati sansa de a il asculta daca cumva ajunge la voi in oras:
1. Atitudinea pozitiva- sa recunoastem o persoana centrata doar pe partea goala a paharului nu e bas atractiva si nici nu iti da avant in a lucra cu ea
2. Responsabilitatea- iubesc acest punct si sunt satula sa aud in jurul meu: nu eu sunt de vina, ci colegul, vecinul, soarta, guvernul, clienti, criza etc… Un pic in oglinda cand ne-am uitat?
3. Da 100% in tot ce faci, indiferent ce faci! E un principiu ce il consider vital, nu conteaza ca esti bucatar, tamplar, manager… fi cel mai bun! Lumea are nevoie de noi toti!
4. Fi recunoscator si sarbatoreste- uite un principiu foarte bun ce m-a luat prin surpindere pentru ca prea des uit sa imi sarbatoresc realizarile, sigur imi sun studentii, parintii sa le spun rezultatele copiilor, sa ii laud si sa ma bucur de reusitele lor… insa chiar sa sarbatoresc? Clar asta voi face de acum inainte!
5. Multiple surse de venit- principiul ce il stiam insa el a subiliniat 2 nuaunte importante: nu doar ca si domenii de activitiate ci si geografic!
6. Invata inainte sa castigi! nu auzisem de el inainte insa il aplicam fara sa stiu.
7. Fidelizeaza-ti clienti: „promite putin, livreaza mai mult” ( faceam asta deja de ceva timp insa idea de imi surprinde clienti e noua, deci va fi si el bifat pe lista de „to do”)
8. Principiul numarul 8 are o formula ce suna cam as: V+T+P+A = Rezultate, respectiv viseaza, tinteste, fa un plan si actioneaza. Sa fim seriosi cati dintre noi nu ne facem cel putin cate 1 plan nou in fiecare an? Practica ne omoara.
9. Principiul succesului… a fi+ face = avea… va las pe el sa va explice mai pe larg despre ce vorba in cadrul seminarului 😉

10. Construieste o echipa fantastica: -investeste in ei, angajeaza oameni mai buni ca tine.
Doua dintre lucrurile ce le gasisem mentionate prin carti insa in viata reala nu prea le-am gasit aplicate.
11. Fi diferit- intr-o societate care se promoveaza copiatul comportamentului, lipsa de valori sa risti sa fi diferit? Asta da curaj!
12. Testeaza si masoara! Superb! Se potriveste la fix cu obsesia mea de liste, cifre, etc…
13. Foloseste parghi (pe scurt ar fi sa faci o munca o data si sa fi platit de mai multe ori, si o afacere nu are voie sa depinda de oameni ci de sisteme)
14. Cost de achizitie si timpul de viata
15. Cum sa cresti profitul – va sfatuiesc sa cititi despre sasiul afacerii explicat foarte frumos de Lorand
16. Regula de 10- in traducere libera: clientii trebuie sa vina din mai mult de o sursa
17. marketingul tintit- despre asta am citi prin mai multe carti, deci cred ca mai important este aspectul practic decat teoria
18. Recomandari- suntem o societate de moda veche- cea mai buna metoda dupa care alegem este recomandarea!
19. anotimpurile… stati linistit nu e melodia ci ciclurile economice… poveste vechea cum ca dupa criza vine iar o perioada de inflorire economica, ce a fost frumos au fost indicatorii dupa care ne putem lua sa realizam daca suntem in perioada verii sau a iernii economice… (care sunt? mergeti la seminar si o sa aflati!)
20. Fi puternic pe on line- sa recunoastem, vrem o informatie? google search si ne punem pe citit!…
Si ultimul punct… 21: Actiunea!
La ce bun sa tot citesti, scrii, documentezi, investesti daca nu actionezi?
Pentru cei interesati de astfel de seminarii recomand cu caldura, au fost niste ore petrecute intr-o atmosfera placuta si la final am plecat.. „5 minute” mai buna decat eram cand am intrat in sala.

Comments on: "Lorand Soares Szasz si cele 21 de metode pentru a creste afacerea ta" (2)

  1. Am fost si eu la acest seminar. Am apreciat tot ce s-a spus, sunt idei utile insa incep sa am indoieli in privinta unor speakeri care nu urmaresc decat interesul lor material. Ei iti ofera ceva gratuit ca dupa aceea sa-ti vare sub nas ceva scump, cu promisoinea unor rezultate exceptionale. Realitatea este ca nu toti ajungem vulturi, majoritatea suntem gaini. Putem prin antrenament sa depasim gardul propriilor noastre limite dar nimeni nu ne garanteaza ca vom zbura prea departe doar pentru ca auzim niste idei, fie ele si formidabile.

    • Ca e nevoie de ceva mai mult decat niste idei formidabile sunt de acord. E nevoie sa si facem ceva. Sa actionam diferit. Cum putem astepta rezultate diferite daca facem aceeasi lucru?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: